Değerli Mucizedua.com okuyucuları,
kadınlar özel günlerinde dua okuyabilir mi diye tarafımıza sıkça sorular yöneltilmektedir. Bir kız çocuğu olarak dünyaya gelmek nasıl Yüce Allah’ın takdirine bağlıysa, bir genç kızın adet kanaması ile ergenliğe erişmesi de aynen öyledir. Yeme, içme, nefes alma, uyuma ya da üreme ne kadar doğalsa, bir kadının adet görmesi de o kadar doğaldır. Dolayısıyla bu durum, vücudun diğer işlevselleri gibi doğal karşılanmalı ve kabullenilmelidir. Kadına adetliyken kadının pis olduğu inancı, Yahudi kültürünün bir parçasıdır. Bu sebepten dolayı bazı çevrelerde asırlar boyunca adetli kadın Allah’tan uzak, ibadetten mahrum edilmiş ve kirli sayılmıştır.
Adetli olmanın bir takım kurallara uymayı da beraberinde getirdiği tartışmasız bir gerçektir. Adet gören bir kadının ibadetlerine sınırlama getirilmiştir. Ama bunların arasında adetli kadının
ücra bir köşede ibadete hasret beklemesi gibi ya da toplumdan uzak durması gibi bir kayıt kesinlikle bulunmamaktadır. Peygamber Efendimiz (sav) adetli hanımlar da dahil bütün kadınların bayram namazına iştirakini ama namaz kılanların saflarına karışmamalarını, bayram namazının kılındığı musallaya gelerek hutbeyi dinlemelerini ve duaya katılmalarını istemiştir.
Kadınlar Özel Günlerinde Dua Okuyabilir Mi?
Duanın adaplarından biri de abdestli olarak icra edilmesidir. Abdestli olmak adet hallerinde mümkün olmadığı için, duaların adetliyken yapılamayacağı inancı doğmuştur. Halbuki, dua etmek için abdest şart değildir. Lakin az evvel bahsettiğimiz gibi abdestli olmak, duanın adabındandır. Bazı dualar Kur’an ayetleri içermektedir. Bizler, Yüce Allah’ın bizlere yollamış olduğu kutsal kitabımızı okurken abdest almak zorundayız. Fakat burada ayetler dua niyetine okunduğu için, bu durumun dışında kalmaktadır. Ama her zaman söylediğimiz gibi, abdest ile yapılan dualar daha efdal olduğu için, duaya ara verilebileceğini de belirtmek isteriz.
Elimizden geldikçe bu konuya hadisler ile açıklık getirmek istiyoruz. Öncelikle önemli kaynaklarda geçen bazı hadisleri sizlerle paylaşalım.
Kadınların Adet Görmeleriyle İlgili Bazı Hadis-i Şeifler
Hz. Aişe anlatıyor: “Resulullah (sav) bana ‘Mescitten seccadeyi bana uzatıver.’ dedi. ‘Ben adetliyim’ dedim. Bunun üzerine Resulullah, ‘Adetli olma hali senin elinde değil ki!’ buyurdu.” (Müslim, Ebu Davud)
Hz. Aişe diyor ki: “Ben adetli iken bir şey içer sonra onu Hz. Peygamber’e (sav) uzatırdım, o da ağzını tam benim ağzımın değdiği yere koyarak içerdi. Yine ben adetli iken kemikli etten bir parça ısırıp spnra onu Hz. Peygamber’e (sav) uzatırdım, o da ağzını benim ağzımın değdiği yere koyarak ısırırdı.” (Müslim)
Mansur bin Safiyye’nin annesi aracılığıyla naklettiğine göre, Hz. Aişe ona şöyle demiştir: “Ben adetli olduğum halde Hz. Peygamber (sav) kucağıma yaslanır, Kur’an okurdu.” (Buhari, Müslim)
Hz. Aişe’den nakledildiğine göre, Ebu Hubeyş’in kızı Fatıma Hz. Peygamber’e (sav), “Devamlı kanamam oluyor ve hiç temizlenemiyorum. Acaba namaz kılmayı bıraksam mı?” diye sorunca Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: “Hayır. Bu, damardan gelen bir kandır adet kanaması değildir. Normalde adet gördüğün günler süresince namaz kılmayı terk et. Sonra yıkan ve namazını kıl.” (Buhari, Müslim)
Muaze anlatıyor: Hz. Aişe’ye, “Adetli kadına ne oluyor da, oruçları kaza ettiği halde namazları kaza etmiyor?” diye sordum. Hz. Aişe, “Sen Haruri misin?” diye cevaplayınca, “Hayır, Haruri değilim ama soruyorum.” dedim. Bunun üzerine Hz. Aişe, “Biz adet olurduk, orucu kaza etmemiz bize emredilir ama namazı kaza etmemiz emredilmezdi.” dedi. (Müslim, Buhari)